Jak se z mámy na mateřské stala autorka knížky
Již několik let naše Lucka kupovala při příležitosti narození dětí svých kámarádek nádhernou ilustrovanou knížku OD JARA DO ZIMY. Autorka knížky Kateřina Plačková, byla dokonce její spolužačkou ze střední školy. A Lucka její postupné výtvory sledovala už několik let (toto je její již 3 kniha v pořadí). Podívejte se sami. Opravdu krásné zpracování, pevná vazba a roztomilé ilustrace, které si každé dítě zamiluje. Po pár schůzkách s Katkou jsme měli jasno. Tuhle maminku chceme podpořit! Její knížku najdete na našem eshopu a také z ní poputuje část zisku na jeden z našich projektů se sociálním přesahem.

Teď už si však pojďte přečíst příběh Katky a jejího začátku s knížkou…

Všechno začalo, když jsem někde na internetu narazila na článek 72 krásných vzpomínek na šťastné dětství. Moc se mi to líbilo a protože zrovna v tu dobu slavila své první narozeniny dcera mé kamarádky, vytvořila jsem jí jako dárek fotoknížku. Vybrala jsem některé aktivity a spolu s obrázkem vytvořila jednoduchou knihu. Reakce kamarádky byly úžasné, z knížky byla dojatá, moc se jí líbila. Další takovou jsem pak vytvořila v dubnu pro svého synovce a taky sklidila úspěch. 

O svém nápadu jsem jen tak mezi řečí vyprávěla kamarádce a ta mě hned navedla na myšlenku, proč takovou knížku nezkusit vytvořit pro další maminky a jejich děti. A tak jsem s půlročním dítětem po večer seděla u počítače, u grafických programů, které jsem do té doby znala jen názvem a učila se a zkoušela a tvořila, až vznikla kniha „30 vzpomínek na šťastné dětství“. Tehdy jsem tuto knížku „skládala“ pomocí obrázků a grafiky, obrázky jsem neměla ilustrované. Kniha byla barevná, veselá a já se moc těšila, až už konečně bude hotová a já ji budu držet v ruce. Všem se můj nápad moc líbil, bylo to originální, a knížka měla velký úspěch. 

Jenže jak já musím pořád dělat něco nového a často se mi věci okoukají, mně samotné se okoukala i knížka. Začala jsem přemýšlet nad novým zpracováním. Za nápadem jsem si stála, obsah jsem tedy moc neměnila, ale grafické zpracování jsem chtěla pojmout jinak. Chtěla jsem, aby knížka byla ilustrovaná, a tak začal „hon“ na ilustrátora. Trvalo mi dlouhou dobu najít někoho, kdo by dokázal mou představu přenést na papír. A zrovna v době, kdy jsem měla aktivní poptávku na ilustrátora jsem narazila na obrázek medvídka se zajíčkem, jak rybaří. Ilustrace byla jemná, moc hezká, přesně podle mých představ. Oslovila jsem jeho autorku a hned jsme si padly do oka. Kristinka Cigrová byla akční, to jsem přesně potřebovala a tak začala pracovat na ilustracích pro novou knížku. Uběhl asi rok, než jsem všechno dala dohromady a na podzim 2020 šla kniha OD JARA DO ZIMY do tisku. To bylo radosti, když v prosinci dorazila. Ta vůně nové knihy, to každý určitě zná a navíc, když je „vaše“, to je něco nepopsatelného.

A proč vlastně celá myšlenka vznikla? Miluju takové ty maličkosti, jako je brouzdání se listím, nechat si na jazyk padat sněhovou vločku, stavět domečky pro broučky v lese, připomínat si tradice, zvyky… a to bych také chtěla předat svým dětem, protože právě takové to „malé“ věci tvoří ty největší vzpomínky.